Kutyafiziós cikkek

Kutyafiziós cikkek Ezen az oldalon a szamai és a terápiákkal kapcsolatos cikkeket osztom meg az olvasóval. Szívesen várom az anyagokkal apcsolatos véleményüket. 
14
január
2012

"Különleges kapcsolatom van a kutyákkal"

Dr. Péteri Dóra, a fiatal állatorvos olyan speciális területét választotta a gyógyításnak, amellyel néha megelőzhetők a műtétek, kiválthatók gyógyszeres kezelések, s időnként csoda is történik...
Különleges élmény olyan emberekkel találkozni, akik imádják a munkájukat, s csillogó szemekkel, hatalmas lelkesedéssel beszélnek róla. Különösen, ha a nagy tudás ellenére szerénység sugárzik az illetőből.

Categories: Szakmai cikkek

13
január
2012

Kutya-fizioterápia 1. rész

Elméleti áttekintés - Bevezetés, Indikációk, Módszerek, Kezelésmenet

Kutya-fizioterápia 1. rész

A szerzőről:
Dr. Péteri Dóra vagyok, állatorvos és kutya-fizioterapeuta. 2006-ban végeztem az Állatorvos-tudományi Egyetemen, Budapesten. A diploma megszerzését követően elvégeztem egy 1 éves oklevelet adó kutya-fizioterapeuta tanfolyamot, és 2007 óta foglalkozom kutyák fizioterápiás kezelésével. Több mint 100 kutya fordult már meg a praxisomban, és szeretném az elmúlt idő alatt megszerzett tapasztalataimat összefoglalni és átadni Nektek ezen cikksorozat keretében.

A.) Bevezetés:

A humán fizioterápia nemzetközileg elismert tudományterület. A műtéteket illetve sérüléseket követő rehabilitáció pozitív hatásai a humán egészségügyben elismertek és tudományosan bizonyítottak. A humán vonalon alkalmazott módszerek adaptálása után, mára a kisállatok kezelésére használható fizioterápiás módszerek és a vonatkozó szakirodalom is a rendelkezésünkre áll.
Az állatorvosi páciensek esetében mindeddig kevesebb figyelmet kapott ez a kezelési lehetőség.
Napjainkra azonban egyre szélesebb érdeklődés mutatkozik hazánkban is a fizioterápia állatorvosi alkalmazása, a rehabilitáció, műtétek, betegségek és balesetek után alkalmazható terápiák széles skálája iránt.

Categories: Szakmai cikkek

14
január
2012

Kutya-fizioterápia, 2. rész

A neurológiai beteg fizioterápiás kezelésének elmélete, gyakorlata, esetbemutatás

Bevezetés
A neurológiai betegek rehabilitációja a szí-vemhez talán legközelebb álló terület a fizio-terápiás kezelések körében annak komplexi-tása és kihívásai miatt. A neurológiai esetek közül a mindennapi fizioterápiás praxisban leggyakrabban a porckorongsérv műtéten átesett kutyákkal találkozunk, így ezen beteg-ségcsoport operációt követő fizioterápiáját vettem alapul a továbbiak összefoglalásánál.

Categories: Szakmai cikkek

14
január
2012

Kutya-fizioterápia, 3. rész

Milyen betegeket küldjünk kutya-fizioterápiás kezelésre?

Az igény a kutya-fizioterápia nyúj-totta rehabilitációs és kezelési le hetőségekre érezhetően egyre inkább nő, mind a tulajdonosok, mind az állatorvosok részéről. Sokszor azonban kér-désként merül fel, hogy a fizioterápia milyen betegségek kezelésében használható ered-ményesen, és mely esetekben nem ez jelenti a megfelelő kiegészítő terápiát.
Jelen cikkel a gyakorló állatorvosoknak szeretnék segítséget nyújtani abban, hogy mely betegségek esetében érdemes kiegé-szítésként igénybe venni fizioterápiás kezelé-si lehetőségeket a kutya gyógykezelése során.

Categories: Szakmai cikkek

kutyafizio.hu © 2012 Minden jog fenntartva!
Az oldalon található adatok és képek kizárólag az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélyével használható fel.